Nie jest łatwo zrobić dobre danie – jest wiele opcji i czasami chcesz jedną, ale szef ma tak wiele opcji. Ale dzięki profesjonalnej patelni nie musisz przestać gotować, gdy utkniesz. Najpopularniejszym modelem jest patelnia granitowa. Zobaczmy, jak wypadają w porównaniu z innymi smażonymi potrawami. Czy patelnie granitowe są zdrowsze niż teflonowe? Czy granitowa zmywarka jest bezpieczna?
Wysokiej jakości narzędzia kuchenne sprawiają, że gotowanie jest łatwiejsze, szybsze i przyjemniejsze. Są lepsze, ponieważ są również indywidualnie projektowane i produkowane dla wygody. W naszej kuchni musimy odróżnić aluminium nieprzywierające od anodowanego. Często przy podejmowaniu decyzji o tym, co jest najlepsze, musimy wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, dlatego poświęć czas na dokonanie właściwych wyborów i zrozumienie ich cech. Dzisiaj przedstawimy niektóre z najpopularniejszych rodzajów naczyń kuchennych. Jaka patelnia jest dla Ciebie odpowiednia?
Spis Treści
Patelnia Granitowa – Dlaczego to dobry wybór?
Niektóre cechy patelni granitowych to korpus wykonany z aluminium oraz powłoka wzmocniona drobinkami granitu. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jakie są zalety patelni granitowych, o których możesz nie wiedzieć?
Dlaczego warto wybrać patelnię granitową:
Naczynia z powłoką zapobiegającą przywieraniu są pokryte materiałem, który umożliwia łatwe i czyste uwalnianie żywności. Trwałość powłok nieprzywierających wzrasta z każdym modelem, w zależności od potrzeb użytkownika. Wiele osób próbuje wykonać powłoki nieprzywierające, ale powłoki granitowe są bardzo trwałe, odporne na zarysowania i ścieranie. Dzięki temu nadają się do naczyń kuchennych, które mogą się palić lub przywierać do powierzchni. Nie musisz tak często czyścić patelni, co oznacza, że nie musisz tracić czasu na zmywanie naczyń.
Posiadają grube, wielowarstwowe spodnie. W połączeniu z aluminiowym korpusem patelnia bardzo szybko się nagrzewa. Równomiernie rozprowadzają temperaturę na całej powierzchni i utrzymują ją przez długi czas. Używanie kuchenki mikrofalowej w kuchni to jedno z tych przydatnych narzędzi, bez których nie powinno się żyć. Te szybkoobrotowe piekarniki doskonale nadają się do zmniejszania zużycia energii i oszczędzania czasu gotowania.
Granit może wytrzymać dużo ciepła. Jest odporny na wypaczanie, pękanie, zarysowanie i zginanie. Świetnie nadaje się również do utrzymywania ciepła
Wykonane z różnych materiałów patelnie granitowe są idealnym dodatkiem do każdej kuchni. Należą do nich uniwersalne patelnie granitowe, patelnie grillowe, patelnie wok i patelnie do naleśników
Te patelnie wydają się ciężkie, ponieważ mają powierzchnię podobną do granitu, ale nie są zbyt ciężkie. Wiele zależy od wielkości łodzi i jej odpowiednich cech, ale tak naprawdę wiele zależy od tego, do czego zamierzamy ją wykorzystać.
Cieszą swoim eleganckim, nowoczesnym i pięknym wyglądem
Mogą korzystać z każdego rodzaju płyty, w tym z płyt indukcyjnych. Mogą być również używane w piekarniku.
Nie zawierają szkodliwych związków takich jak PFOA, Pb, Cd, dzięki czemu są bezpieczne i higieniczne w kontakcie z żywnością.
Patelnie ceramiczne nie wydzielają zapachów, nie zawierają odżywczych olejków i są łatwe w czyszczeniu. Można go myć ręcznie lub w zmywarce. Dzięki nieprzywierającej powierzchni, ręczne mycie patelni jest łatwe, nawet dziecko może to zrobić z łatwością! W przypadku patelni granitowych stosowanie mechanicznych środków czyszczących może być ograniczone przez zgodę producenta.
Na co należy zwrócić uwagę podczas korzystania z patelni granitowych?
Zwróć uwagę, że granit nie lubi wody z tzw. kawy. Nie wlewaj zimnej wody do gorącej patelni ani nie wkładaj jej do lodówki. Trwałość i odporność powłok granitowych jest niesamowita. Jednak niektóre przedmioty mogą łatwiej odpryskiwać z powodu reakcji chemicznych lub zarysowań granitu. Do grillowania potraw najlepiej jest używać silikonowych, drewnianych lub plastikowych przyborów.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem ogólnotematycznym https://www.verona.info.pl/