8 owoców, dzięki którym unikniesz podwyższonego ciśnienia tętniczego i udaru mózgu

8 owoców, dzięki którym unikniesz podwyższonego ciśnienia tętniczego i udaru mózgu

Prasówki

8 owoców, dzięki którym unikniesz podwyższonego ciśnienia tętniczego i udaru mózgu Wszyscy wiemy, że brak ćwiczeń, palenie tytoniu, spożywanie zbyt długiej liczb alkoholu i dieta uboga w zyski i warzywa nie wróżą nic dobrego. Składniki te znacząco zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia tętniczego lub udaru mózgu.

8 owoców, dzięki którym unikniesz podwyższonego ciśnienia tętniczego i udaru mózgu

 

Istnieje ale trochę praktycznych, i zarazem efektywnych kroków pozwalających uniknąć tegoż zagrożenia.

 

 

Poniżej opisujemy 8 owoców, jakie warto jeść, aby usunąć chorobie nadciśnieniowej oraz udarowi mózgu.

Banany

Lekarze zalecają spożywanie bananów w końca zmniejszenia zbyt wygórowanego ciśnienia krwi. Wszystko dzięki sporej zawartości potasu. Ma się, że potas zwiększa odporność skurczu mięśnia sercowego.

Dzięki potasowi zamkniętemu w bananach wysokie ciśnienie tętnicze łatwo się obniży. Banany można jeść jako osobną przekąskę lub nałożyć je do jogurtu bądź do owsianki.

Kiwi

Owoce kiwi z świeżym miąższem zawierają potas, podobnie jak pomidory i owoce. Mają więcej witaminę C, która działa jako przeciwutleniacz wolnych rodników.

Jeden owoc kiwi zaspokaja 9% dziennego zapotrzebowania na potas, 7% na magnez i 2% na wapń.

Pomarańcze

Picie napoju z dwóch pomarańczy każdego dnia może wspomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego. Efekt w roli obniżenia ciśnienia można dostrzec po 2–4 tygodniach spożywania soku.

Owoc granatu

Owoc granatu toż wysoce trwały owoc, jaki ważna jeść na twardo lub pić w skór soku. Jedyne z doświadczeń wykazało, że picie filiżanki soku z granatu przynajmniej raz dziennie przez cztery tygodnie może wspomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego.

Napój z granatu może znaczyć element całego śniadania. Miej jednak, by zobaczyć zawartość cukru, gdy kupisz gotowy sok. Dodatek cukru może stracić korzystny wpływ napoju na zdrowie.

Papaja

Ten ciepły owoc obniżający ciśnienie jest wysokie wyjście dla kobiet zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Papaja zawiera potas a pozostały czynnik o udowodnionym działaniu obniżającym ciśnienie u osób z nadciśnieniem tętniczym – flawonoidy.

Brzoskwinie i nektarynki

Jedna małej powierzchnie brzoskwinia lub nektarynka zaspokaja 8% dziennego zapotrzebowania na potas, 3% na magnez i 1% na wapń.

Dla pań na diecie obniżającej ciśnienie świetną wersją dla świeżej brzoskwini lub nektarynki będą plasterki tych efektów mrożone bez dodatku cukru. Przed spożyciem owoce można rozmrozić albo zrobić koktajl bez ich rozmrażania.

Pomidory

Badanie ukończone w Finlandii wskazuje, że ogromna zawartość likopenu, czyli karotenoidu zamkniętego w pomidorach, możne zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu. Badanie przedstawione w piśmie Neurology objęło 1031 mieszkańców Finlandii w wieku z 46 do 55 lat. Ryzyko wystąpienia udaru mózgu u osób z dużym szczeblem likopenu niszczyłoby się o 55%.

Arbuz

Arbuz zawiera znaczną miarę wody dzięki czemu pozytywnie wywiera na jednostki z podniesionym ciśnieniem farbie lub z nadciśnieniem tętniczym. Arbuz może więcej zapobiegać wzrostowi ciśnienia u osób z wyraźnym ciśnieniem krwi.

Ponadto skutek ten obejmuje L-cytrulinę, która sprzyja regulację ciśnienia tętniczego również je obniża. Wśród tego aminokwasy wprowadzone w arbuzach mogą zapobiegać wzrostowi ciśnienia tętniczego.

Więc pijmy świeżo wyciskane wyciągi z efektów i warzyw. Czyli jest coś bowiem ważniejszego w zarabianiu niż zdrowie ?

Zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments